Way Out West

Sedan 2007 har musikfestivalen Way Out West arrangerats i Göteborg. Den kombinerar uppträdanden på tre större scener i Slottsskogen med konserter på scener runtom i Göteborg. Musikprogrammet kompletteras vanligen av annan kultur och tidigare år har festivalen även presenterat film, graffiti, poesi och konst. Way Out West har prisats av MTV som den mest innovativa festival i ”O Music Awards” 2011. Den har också lyfts fram av The Times. Idag har festivalen fyra scener;

Flamingo, som är den största utomhusscenen

Azalea, den nästan lika stora som utomhusscenen

Linné, tältscenen

Dungen, den fjärde scenen med fokus på elektronisk musik. Här är det också 18-årsgräns.

Ingen camping i anslutning till festivalen

Way Out West har däremot inte, som många andra festivaler, något campingområde i anslutning till festivalen. Camping i Slottsskogen är inte tillåten och park- och allemansrätten gäller ej här.

Den första festivalen ägde som sagt rum 2007. Det var den 10-11 augusti man då kunde besöka festivalen och alla 18 000 biljetter såldes. Första året kunde man bland annat lyssna på The Pogues, The Hellacopters och Kanye West. År 2012 slogs publikrekord på Way Out West då alla 27 000 biljetter såldes och det var även det första året som festivalen hölls i tre kvällar. 2012 tog arrangörerna ett beslut om att endast servera vegetarisk mat och ”Way Out West goes veggie” blev festivalsveriges mest omtalade nyhet detta år.

Stay Out West för alla 18+

När festivalområdet i Slottsskogen stänger brukar Way Out Wests klubbprogram Stay Out West infalla. Då öppnas olika klubbar och områden i Göteborg upp just för Way Out West besökarna. Dessa spelningar är inkluderade i biljettpriset när man köper biljett till festivalen. Det går inte att köpa biljett till endast Stay Out West. Ställen som Stay Out West har arrangerats på förr har varit exempelvis Gothenburg Studios, Bananpiren, Pustervik, Hagakyrkan och Nefertiti. Alla Stay Out West områden har 18-årsgräns, förutom Hagakyrkan där det råder 13-årsgräns. Alla Stay Out West klubbar har däremot en begränsad kapacitet så här är det först till kvarn som gäller. Men kollar man på de olika klubbarna sväljer det otroligt mycket folk. Bara Bananpiren har plats för ca 8000 personer. Stay Out West har också en app som man kan ladda ner för att hålla koll på besökstrycket på de olika områdena. Till många av Stay Out West områdena tar man sig lätt till fots från Slottsskogen men det finns både båtar och bussar man kan välja att åka till de områdena som ligger lite längre bort.

Stay Out West har också hjälp av en ideell organisation som heter Nattvandrarna Göteborg. De finns som ett tryggt stöd kring alla klubbar och är tillhands för de som har frågor eller behöver hjälp. Deras syfte är att man ska kunna ha en trygg natt vid evenemang och tillställningar. De arbetar för en kultur som förebygger drogmissbruk, våld, främlingsfientlighet och skadegörelse.

En biljett för ett helgpass kostar 2240 kr för vuxen och 1940 för ungdom (13-17 år) och en endagsbiljett ligger på 940 kr för vuxen respektive 840 kr för ungdom.

 

wow_festival