Sweden Rock Festival

Sweden Rock Festival är en internationellt känd hårdrocksfestival som anordnas i Norje, ett litet samhälle som ligger utanför Sölvesborg i Blekinge och äger rum i början på juni. Sweden Rock Festival blev 2008 och 2013 Sveriges största musikfestival. Området som festivalen hålls på rymmer över 40 000 besökare och vara i tre till fyra dagar. De som besöker Sweden Rock Festival är allt från barn och ungdomar till vuxna och pensionärer.

Under flera år har festivalen varit så populär att den har blivit utsåld och år 2008 nådde festivalen 33 200 besökare per dag. Det i sin tur ledde till att festivalen blev den största musikfestivalen genom tiderna. Efter 2008 har andra festivaler tagit över just den titeln, exempelvis Peace & Love som nådde 50 000 sålda biljetter år 2011. Det är dock osäkert på om de mättes per dag eller som totalsumma.

Hette från början sommarfestivalen

Sweden Rock Festival hette från början Sommarfestivalen och grundades 1992. Redan då besökte stora artister festivalen, exempelvis Nazareth och Wishbone Ash. Första året hölls festivalen endast i en dag men redan året där på utökades den till två dagar och förflyttades till Karlshamn och fick således namnet ”Karlshamn Rock Festival”, det namnet behölls till år 1998. År 1999 bytte festivalen namn till det nuvarande, alltså Sweden Rock Festival och hölls också då i just Norje, Sölvesborg. Festivalen började också då att rikta in sig på lite hårdare musik men behöll trots det bredden på artisterna. På Sweden Rock Festival kunde man då lyssna på allt från blues, heavy metal till det mörkaste black metal. Och det är precis just så som det är än idag. Antagligen är det just bredden på musik på Sweden Rock Festival som gör den till en otroligt populär festival. År 2001 fick festivalen sin nuvarande form och då mätte man upp till 7400 besökare och har sedan dess varje år slagit nytt publikrekord.

En mix av alla rock genres

Idag har festivalen fem scener som fylls med mixen klassisk rock, hårdrock, metal, blues och relaterade genrer. Festivalen har alltid ett fullspäckat program och med band från 80- och 90-talet och tidigare sagda genrer hittar man alltid något som kan passa. Arrangörerna lägger stor vikt på gästernas helhetsupplevelse och har som målsättning att för varje år skapa en bekvämare och bättre festival än året innan. På festival finner man ett stort matutbud. Städningen är noggrann och kontinuerlig över hela festivalen. De försöker att ha minimalt med köer och har även vakuumbaserade toaletter. Allt för att just din upplevelse ska bli så bra som möjligt och för att erbjuda festivalmarknadens bästa service.

 

Ett signum som festivalen har är den gemytliga stämningen. Här ska man hålla sams och hjälpa varandra, inte bråka. På Sweden Rock Festival möter och träffar du hårdrockare från över femtio länder. Festivalen är känd som en av världens mest välorganiserade rockfestivaler och det kan nog mycket väl bero på att de med åren byggt upp en internorganisation som brinner för musiken, kan festivalen utantill och är experter på respektive områden. På Sweden Rock ska du bara slappna av och ha kul.

sweden-rock