Så köper du biljetten säkert

Årligen publicerar kvällstidningarna artiklar om människor som blivit lurade när de köpt konsertbiljetter. Oftast handlar det om de som köper biljetterna på andrahandsmarknaden men det förekommer även felaktigheter via vissa biljettsidor. Som köpare bör man vara uppmärksammad på flera faktorer för att inte bli lurad. Dessutom finns det vägar att gå för att minska risken att förlora sina pengar.

Andrahandsmarknaden – Får inte biljetterna och är de äkta?

En mycket vanlig bedrägeriform är att bedragare lägger ut annonser på exempelvis Blocket eller Tradera. Generellt brukar man utgå från att pengarna ska betalas först – innan varorna skickas. Detta gäller därmed även vid försäljning av biljetter. Men i detta fall skickas aldrig biljetterna. Troligtvis finns det inte ens några.

Ett exempel på detta skrev Expressen om i slutet av december 2016. De berättar om Sonia som betalade en man 6500kr och aldrig fick några biljetter. Hon ställde upp på intervjun just för att varna andra. För att undvika detta bör man:

  • Betala inte i förskott

Går säljaren med på att varan skickas först varpå betalning sker så är det absolut bäst. Då får du möjligheten att kontrollera äkthet m.m. innan den betalas. Men eftersom ”standard” är att betalning ska ske först är det få som går med på detta.

  • Blocketpaketet

Eftersom många efterfrågat en säkrare betalning när köp sker över Blocket har företaget tagit fram tjänsten Blocketpaketet. Det betyder att Blocket agerar som tredjepart i ett köp. Köparen betalar in pengar till Blocket varpå de uppger för säljaren att pengarna kommit in. Då skickas varan och köparen får godkänna den. Om den godkänns kontaktas Blocket som låter pengarna gå vidare till säljaren. Därmed skapas en säkrare transaktion mellan de olika parterna.

  • Traderaomdöme

Det finns bedragare som först bygger upp en profil på Tradera med många goda omdömen innan de genomför bedrägeriet. Ett gott omdöme behöver alltså inte betyd att man kan lita på personen. Men chansen är i alla fall större. Är det en person som inte har ett enda omdöme och säljer biljetter till ett allt för bra pris bör man vara extra försiktig.

  • Träffas är bäst

Att träffas i verkligenheten är bäst. Då är man säker på att man får biljetterna och att pengarna kan lämnas över till säljaren. Men kom ihåg att allt inte behöver vara perfekt ändå. Du bör även kunna kontrollera att biljetterna är äkta.

Äkta biljetter – För dyra, Leveransproblem eller Sjukdom

De som köper från en återförsäljare är säker på att få äkta biljetter. Risken att man betalar för biljetter som sedan inte skickas ut är extremt liten. Detta så länge man köper av de större bolagen. Men även här finns fallgropar.

  • För dyra biljetter

Det finns företag som köper upp stora mängder biljetter till populära evenemang och sedan säljer dem till ett högre pris. De själva uppger att det är en tjänst som gör att man kan nå biljetter som annars inte går att få tag på. Samtidigt är det en affärsidé som inte är lika uppskattad av alla. Konsumentrådgivaren Maria Wiezell som säger till Svt när de genomförde ett reportage om dessa företag:

”Det är förfärligt att företag gör något som drabbar den enskilde konsumenten till en affärsidé”.

Samtidigt är det inte olagligt och de två största aktörerna Biljettnu.se och Biljettshop.se kan därmed fortsätta att sälja biljetter till höga priser.

Det som är viktigt är att man som konsument är medveten om vad man betalar för och vad ordinariepris egentligen är. Kanske är det värt att betala 100-200% mer för att få en åtråvärd biljett. Men tyvärr är det flera konsumenter som vittnar om att de köpt biljetter av dessa företag i tron om att det varit ordinarie biljetter till ordinarie pris.

  • Får dem inte – Använd leveransförsäkring

Även om risken är liten att man inte får biljetter efter att ha betalat dem, vid köp på större biljettsidor, så finns ändå risken. Det var vad som hände för Madeleine Stenberg år 2015 när hon skulle köpa biljetter till Håkan Hellström. Pengarna drogs – men några biljetter kom aldrig. I detta fall löste det sig men för att undvika att hamna i sådan situation bör köpet genomföras med kreditkort. Då dras inte några pengar från kontot utan transaktionen syns sedan på kommande faktura. Om man anser att ett köp inte genomförts går det att bestrida transaktionen mot banken och få den struken.

Största fördelen är däremot att många kreditkort har ”Leveransförsäkring”. Leveransförsäkring ingår inte i alla kreditkort men av Sveriges  75 vanligaste kreditkort har ca 20% denna försäkring. Det innebär att försäkringen kan ge ersättning för saker som köpts över internet och som inte blivit levererade. Försäkringen kan även utnyttjas om varorna skickats men skadats så pass mycket att man inte vill behålla dem. Skulle en leverans utebli ska man självklart först kontakta säljaren men om inte en lösning går att hitta kan i alla fall pengarna betalas tillbaka av försäkringen.

  • Får förhinder på grund av sjukdom

På enstaka kreditkort ingår även ett avbeställningsskydd på konsertbiljetterna. Det är ett avbeställningsskydd som till stor del liknar ett klassiskt avbeställningsskydd på resor. Skulle man bli sjuk eller skada sig så mycket så att man inte kan gå på konserten ger försäkringen tillbaka pengarna för biljetterna. Detta är däremot en mer ovanlig försäkring och finns på ca 5-10% av korten. För de som betalar stora summor på konsertbiljetter kan det vara värt att välja ett kort med denna försäkring.