Roskildefestivalen

Roskildefestivalen är en årligen återkommande musikfestival som arrangeras i den danska staden Roskilde. Festivalen är norra Europas största musikfestival och besöks av upp mot 100 000 personer varje år. Hit kommer de för att lyssna på musik, umgås eller bara njuta av den fantastiska atmosfären. I regel öppnar campingområdet sista söndagen i juni. Det ger festivalgästerna gott om tid att hitta sin plats, komma i stämning och förbereda sig för festivalen som börjar följande torsdag och pågår i fyra dagar.

Från början Sound festival

Redan år 1971 hölls den första festivalen i Roskilde. Då hölls den under namnet Sound festival och arrangerades av elever från gymnasiet Katedralskolan, närmare bestämt elevrådsordföranden och vice elevrådsordföranden Mogens Sandfaer och Jesper Switzer. De höll festivalen tillsammans med bokningsagenten Carl Fischer. Festivalen pågick det första året i två dagar på Dyrskuepladsen. Fokus på musikgenrer var då jazz, blues och folkmusik. Sound festival var Danmarks första stora musikfestival och trots publiksuccé gick festivalen med förlust. Redan år 1973 tog the Roskilde foundation över festivalen och har sedan dess skött den som en ideell organisation för utvecklandet och stöttandet av musik, kultur och humanism. Genom åren har det via festivalen donerats cirka 180 miljoner danska kronor till humanitära och kulturella insatser för barn och ungdomar.

Det finns ett flertal scener på Roskilde festivalen, närmare bestämt åtta stycken. Den orangea scenen köpte festivalen av inga mindre än The Rolling Stones som använde just den scenen under en Europa turné. 1978 användes scenen för första gånger och då uppträdde bland annat Bob Marley på den. På den orangea scenen spelar de allra största stjärnorna och scenen har en publikkapacitet på cirka 60 000 personer. Den näst största scenen heter Arenan. Den scenen är som ett tält och har kapacitet för 17 000 personer.

Cirka fyra procent av Roskildefestivalens besökare är svenska och år 2012 såldes en miljon liter öl och 40 000 liter vin på festivalen. Här hittar du också en av världens längsta pissrännor som är 850 meter lång.  Och om man skulle lägga alla festivalarmband på rad skulle den bli 25 kilometer lång.

På Pearl Jams konsert 2009 klämdes 9 personer ihjäl och över ett trettiotal skadades. Trots dessa missöde så valde arrangörerna att inte avbryta festivalen.

Rock, elektronisk och hiphop

Idag pågår festivalen under fyra dygn och musikinriktningen är främst rock, elektronisk dansmusik och hiphop. Festivalen drar gäster från hela Europa och under 2000-talet har festivalen haft 70 000 betalande gäster. Dit kommer också cirka 170 band, 25 000 volontärer och 4000 medierepresentanter på ett område stort som ungefär 215 fotbollsplaner. I över 20 år har Rikke Öxner varit Roskildes musikchef.

På Roskilde kan man campa och hela festivalen är uppdelad i två områden. Festivalområdet där de flesta banden spelar och många stånd finns. Sen har vi campingområdet där majoriteten av deltagarna bor. Området är på hela 80 hektar, alltså mycket större än själva festivalområdet och är uppdelat i en öst- och västsida. Den är också uppdelad i olika bokstäver och har en ”agora” där det finns en del stånd och ställen där man kan elda och laga mat.

roskilefestivalen