Hultsfredsfestivalen

År 1986 anordnades för första gången en riktigt festival i Hulstfred, det var den första festivalen att konkurrera med Roskildefestivalen. Hultsfredfestivalen tog Sverige med storm och blev stor fort. Många generationer svenska tonåringar växte upp med Hultsfredfestivalen och många gånger var frågan på skolgården under vården ”Ska du till Hultsfred i år?”

Störst under många år

I många år var Hultsfred den största festivalen i Sverige och i mitten på nittio talet fanns festivaler i många städer i Sverige, ingen dock så stor som just Hultsfredfestivalen. Under festivalveckan i Hultsfred tiodubblades befolkningen i staden och den var under många år festivalernas gigant. Varje år var kön till systembolaget ett riksnyhet och världsstjärnorna landade i sina privatplan på Hultsfred Airport och långtradare med scener och ljus kom åkande när festivalen kom till stan.

 

Att bo på en festival är för många en lika självklar del som att komma dit för att lyssna på musiken. På Hultsfred kan man campa i både tält och husvagn. Alla besökare får tillgång till campingen och det ingår i biljetten som man köper till festivalen. När festivalkvällen är slut har man chansen att fortsätta festen på just campingen hela natten. För de som föredrar en något lugnare camping kan man kontakta Hultsfreds Camping, denna camping ingår dock ej i biljettpriset.

Fick konkurrens

Hultsfredsfestivalen var länge den största i Sverige och tuffade på i många år utan större svårigheter men år 2010 märkte den stora festivalen tillslut av konkurrensen av alla andra festivaler som arrangerades i Sverige och då blev tillslut kostnaderna för stora och konkurrensen för hård.  Publiken ville ha något nytt.

Året efter kom festivalen tillbaka under en ny ledning och fester återkom för ett par år. Marknaden för musikfestivaler hade dock under många år förändrats och storstäder och bekvämlighet stod på besökares önskelista.

Nystart för Hultsfred

År 2013 flyttades festivalen helt plötsligt till Stockholm och det såg mörkt ut för Hultsfreds festivalliv. Det blev också året då Hultsfred började om på nytt. På bara åtta veckor ställdes en festival ihop. Det var tack vare lokala krafter och eldsjälar. Och trots att det var ont om tid och ont om pengar rodde man festivalen i land. Året därpå upprepades det man trodde skulle vara en engångsföreteelse, This is Hultsfred.
År 2015 drog festivalen igång ordentligt igen. Hultsfredsfestivalen bjöd in festivalungdomar från festivalen Siesta! som gått i konkurs. De hjälpte till att fylla campingen och gjorde den till en rejäl festplats.

År 2016 stod man där igen. På den mest klassiska av festivalmarker i hela landet och byggde scener och barer igen. Man såg till att campingen hade strålkastare, att internet skulle fungera i pressrummet och att det skulle finnas kaffe till alla funktionärer. Nya skyltar sattes upp, baracker parkerades, loger målades och soffor hämtades. Under hela hösten, vintern och våren hölls möten på deras kontor. Arrangörerna vill påpeka att de inte gör det här för pengar utan för ära och berömmelse. De gör det för att de älskar festen, älskar festivalen och framförallt för att de älskar Hultsfred. I år 2016 hölls festivalen för den trettionde året i rad.

festival